Home » Regnskap » REGNSKAPSLEKSIKON G

REGNSKAPSLEKSIKON G

Er gull et lovende marked — eller bortkastet tid? Kilde: Unsplash

Gull ser aldri ut til å gå av moten. Og i motsetning til hva ekspertene tidligere har sagt, er gull et veldig attraktivt marked å forhandle i for øyeblikket. Men hva er det egentlig som gjør at vi er så tiltrukket til gull? Og hvilken plass har gull i underholdningsbransjen?

Et tegn på rikdom Gull har lenge vært en populær råvare som symboliserer rikdom, og går så langt tilbake som til 1200-tallet, hvor kongen som blir omtalt som den rikeste mannen i historie til den dag i dag, Mansa Kanga Musa, regjerte. Musa, den tiende kongen i maliriket, er avbildet på en trone laget av gull, med et gull-septer og en kopp av gull i hver hånd. Og det sies at ingen var klar over akkurat hvor rik han var. I dag er ikke tegn på rikdom like overdrevet som det var på den tiden. Nå er det for det meste i underholdningsbransjen, som for eksempel i spill på nett, at en overveldende mengde fysisk gull blir avbildet. Det finnes en rekke spill med gull som et sentralt tema på nett, som Pirate Gold og Wild Wild Riches av Pragmatic Play, som til tider blir omtalt i online slot anmeldelser. Her vises det til store rikdommer ved krukker fylt med gull ved enden av regnbuer, eller med hovedkarakterer som stadig vekk er på jakt etter gull og nye eventyr. Dette er en handling som lett kan sammenliknes med jakten på gull blant flere investorer i dagens gullmarked.

Sentral rolle i moderne økonomi Kilde: Unsplash

I samfunnet i dager gull nemlig en råvare man setter pengene i istedenfor å eie det fysisk, og spiller samtidig en sentral rolle i moderne økonomi. Den velkjente investoren, Warren Buffet, har uttalte seg om hvorfor det kan være lurt å investere i gull for kun noen få måneder tilbake. Buffet, sammen med investeringsselskapet sitt, Berkshire Hathaway, kjøpte i fjor opp 20,9 millioner aksjer i gruveselskapet, Barrick Gold Corp. Noe som på det tidspunktet hadde stor betydning for verdien på aksjen. Nå som gullgruver yter mer fra stigende “bull-priser”, som i tillegg øker marginene i kontrast til bare noen år tilbake, er gull nå et mer lukrativt marked enn noensinne. Og hvis man noengang har vært i tvil om å investere i gull faktisk er verdt det, er nå en fornuftig tid å tenke på å investere i gull. Gull er faktisk et marked som anses som en trygghet for investorer når det viser seg å være uvær på finansmarkedet. Det er slik at verdien på gull øker med hver finanskrise. Derfor er det ingen overraskelse at det i det siste har vært flere investorer som har vært villige til å legge milliarder inn i industrien. Nå, mer enn noensinne, merkes en slags trend når det gjelder investering i gull, og nordmenn er ikke et unntak. Slike investeringer er kanskje et stille håp om å en dag bli like heldig som den amerikanske investoren Warren Buffet, for de nordmennene som har tatt sjansen på å investere i gull, samt andre markeder som også opplever en voksende trend.