Home » Regnskap » REGNSKAPSLEKSIKON D

REGNSKAPSLEKSIKON D

Ha en sunn økonomi – få større mulighet for lån I Norge er det strenge regler for hvilke lån man kan ta, og hvem som skal ha lov til å låne penger. I løpet av den siste tiden har mange merket verdens uro på pengepungen, og der er derfor viktigere enn noensinne at du har overblikk over økonomien, i hvert fall hvis du skal få lov til å låne penger i fremtiden.

Overblikk gir en sunn økonomi Hvis du har overblikket over alle inntekter og utgifter, så har du muligheten til å styre din egen økonomi i retning av en større sunnhet. En sunn økonomi gir større muligheter for å låne penger, til oppussingsprosjekter, ny bil, eller uforutsette utgifter. Det kan derfor være med til at du har større frihet og råderom i hverdagen, og ikke like mye økonomisk stress.

En god måte å få overblikket over økonomien på, er å lage et realistisk budsjett, gjerne over et år om gangen. I budsjettet, kan du ser hva du egentlig du bruker pengene dine på, og viktigst av alt, om det er den nødvendige balansen, i inntekter og utgifter. For mange, er det også penger å spare, for eksempel hvis man legger alle forsikringene sammen et sted, skifter strømleverandør og oppsier alle passive medlemskapet og abonnementer.

Du kan kombinere sunn økonomi, og en et sunnere kosthold, hvis du begynner å lage en matplan, for et par uker om gangen. Dette vil gjøre at økonomien blir sunnere, men også gi deg og familien mulighet til å spise sunnere, da dere får et bredere overblikk over det daglige kostholdet.

Få mulighet for å låne penger Hvis du har luft i økonomien, og har utarbeidet et realistisk og balansert budsjett, så burde det ikke være noe i veien for at du kan få lov til å låne noen penger. De fleste nordmenn har på et eller annet tidspunkt stiftet bekjentskap med lån. Når du søker om et lån, så er det i Norge lovpålagt, at lånetilbyderen gjør en kredittsjekk av deg. Her ser de nærmere på økonomien din, om du har eksisterende gjeld, og hvordan betalingshistorikken din er. De sjekker med andre ord kredittverdigheten din. Les om lån uten kredittverdighet her.

Exempel på lån – Loanscouter: Lendo, Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600.

Hvis du ønsker å forbedre kredittverdigheten din, så skal du betale alle ubetalte regninger, før du søker om et lån. Du skal også vurdere å søke om mindre beløp, så du er sikker på at du har en realistisk sjanse om å betale tilbake til tiden. En hovedregel er, at du ikke skal låne flere penger enn det du kan betale tilbake. Sannsynligheten for å kunne oppta lån er selvfølgelig større hvis betalingshistorikken din viser, at du er en sikker tilbakebetaler, som betaler det du låner, tilbake ifølge avtalerammene. Hvis du er i tvil om du har kredittverdighet nok, til å oppta et lån, så kan det være en løsning at du går sammen med en annen, om å låne penger. Hvis du låner sammen med noen, så er dere to om ansvaret, og om å tilbakebetale lånet.