Home » Regnskap » F » Foredlingsverdi

Foredlingsverdi

Verdiøkning som fåes ved foredling av en vare.

Nærmere forklart. Et garnnøste som er spunnet frem fra ullen til en sau, har fått en foredlings- eller merverdi, da dette igjen kan nyttes til å strikke klesplagg. Dersom det så igjen brukes til å fremstille en genser, vil det på nytt ha skapt en merverdi eller foredlingsverdi.

Bare tyve prosent av alle diamanter i verden har kvalitet av smykkesten. Det er en innviklet prosess å frembringe og ferdigbehandle en diamant. Man må bryte og behandle gjennomsnittlig 250 tonn malm for å frembringe en diamant på én karat (og det er bare 200 mg). Derfor er det nødvendig med god hjelp av fagfolk – ikke bare for å utvinne diamanten, men også for saging og sliping.

En uslepen diamant er bare et lite krystall som folk flest ikke ville ofre et blikk. Det er diamantsliperens dyktighet som frigjør diamantens ildfulle skjønnhet. Uttrykket en «uslepen diamant» brukes når man vil beskrive noe som gjemmer på en sjelden skjønnhet og bare trenger å slipes og poleres for å bringe den frem.

Merverdiavgift er en avgift til staten på 25 % av foredlingsverdien som skjer i løpet av en produksjonsprosess. Denne avgiften følger varen helt til sluttforbruker og legges til for hvert ledd som distribuerer varen frem til forbrukerne.