Home » Regnskap » B » Behovselastisitet

Behovselastisitet

Statistisk:

Tilpasning av kjøpernes forskjellige kjøpekraft til prisene for produktene etter kjøpers behov på et bestemt tidspunkt.

Dynamisk:

Tilpasning av kjøpernes varierende inntektsnivå til prisene for produktene etter kjøpers behov over et tidsrom.

Nærmere forklart. Behovselastisitet i denne sammenhengen er å se hvordan en kan "fremme" et behov hos forbrukerne som ikke nødvendigvis er der. Tilpasningen skjer fra tilbyder sitt ståsted, hvor de er elastisk i forhold til pris og tilgjengelighet for å fremkalle et behov hos forbrukerne.

Ta for eksempel flyreiser. De minst populære reisedagene er tirsdag til torsdag for feriereiser. Dette kan være fordi en som forbruker "psykologisk" sett begynner ferien alltid på en fredag eller mandag. Og da er det naturlig å reise bort nettopp i denne perioden.

For å få flypassasjerer til også å benytte seg av avganger midt i uken (tirsdag – torsdag), senker flyselskapene ofte prisene drastisk på noen av disse avgangene. På den måten utøver tilbyderne statisk behovselastisitet.

Likeledes kan dynamisk behovselastisitet forklares med "kjøp nå – betal om ni måneder", som særlig elektroforretninger markedsfører sine varer med. Dersom du som forbruker vurderer å kjøpe inn dyre hvitevarer (vaskemaskin, fryseskap mv.) eller møbler, vet du at dette krever finansiell planlegging. En sofa koster fort 20 000 kroner og er ikke noe en kan kjøpe med en gang. Derfor tilbyr møbelforretningen deg å kjøpe sofaen i dag, men betale den først om ni måneder mot et lite gebyr på et par hundre kroner.

Behovselastisitet benyttes i all hovedsak på sekundære behov, altså behov som ikke er nødvendig for at vi skal kunne overleve.