Home » Finansleksikon » FINANSLEKSIKON I

FINANSLEKSIKON I

Bli med på investeringsbølgen I løpet av de siste årene, har det skyllet en bølge av nye investorer inn over landet. Flere og flere nordmenn har nemlig oppdaget gleden ved å investere noen av sparepengene sine. Hvis du har lyst til å bli med på eventyret, så kan du lese videre her.

Hvorfor skal jeg investere? Investeringer er blitt allemannseie i Norge, og det er ikke uten grunn. Med den digitale utviklingen, så er det å investere nemlig blitt noe som du kan gjøre hjemme fra sofaen. Det er selvfølgelig spennende å følge med på investeringene, og det gir en større forståelse for de samfunnsmessige og politiske utfordringer, som verden opplever. Aksjemarkedet er følsomt for verdenssituasjonen, og det er derfor både utfordrende, og uhyrlig spennende å følge med på hvordan et amerikansk valg, eller utviklingen av Covid-19 vaksine, kan påvirke aksjemarkedet. Investeringer er altså spennende. Men det er selvfølgelig også et økonomisk aspekt ved det å investere. De fleste investorer opplever nemlig, på sikt, at pengene vokser hurtigere gjennom investeringer, enn det som de ville gjøre parkert i banken. Igjennom årenes gang, så kan oppsparingen din i banken bli påvirket av inflasjon, og dermed også nedsette kjøpekraften din. Hvis du er nysgjerrig på om investeringer er noe for deg, så kan du med fordel lese deg opp på en av de mange online investeringssider som nettet flommer over av. Du kan også opprette en demo konto på en online handelsplattform, sånn at du kan øve deg med virtuelle penger, før du kaster hele oppsparingen inn i investeringer.

Hva skal jeg investere i? Først og fremst, så er det viktig å være klar over at alle investeringer er forbundet med en form for risiko. Du skal derfor kun investere penger, som du har råd til å tape. Når det er sagt, så har du selvfølgelig innflytelse på hvor høy risiko du ønsker å investere med. En langsiktig investering er typisk forbundet med lavere risiko, enn det er, hvis du spekulerer på hurtige kjøp og salg. En investering som er forbundet med høy risiko, er en investering i Bitcoin. Les en innføring i Bitcoin, før du overveier å investere i kryptovaluta. For å minske risikoen for tap, så er det en god ide at du sammensetter en portefølje av investeringer. Når du sprer investeringene ut på flere områder, så er det lav risiko for å miste det hele. Mange velger å starte ut med en investering i aksjer eller fond. Aksjer er kanskje en av de mest vanlige investeringer vi har, og selv om aksjemarkedet også kan være et dynamisk sted å være, så er det en velkjent og trygg investeringsmulighet. Det kan være en god ide at du investerer i et selskap, eller en bransje, som du allerede vet noe om, eller som du har lyst å vite mer om. Bransjekunnskap kan nemlig være en fordel, hvis du skal prøve å forutsi aksjemarkedets svingninger.

Forbered deg godt For å ha mest mulig suksess som privatinvestor, så er det avgjørende at du lager en gjennomtenkt investeringsstrategi, før du begynner med investeringer. Prøv å ta hensyn til økonomien din, samt ditt eget temperament. Du kan selvfølgelig også rådføre deg med en ekstern investeringsrådgiver, hvis du har bruk for dette, men ellers finner du all den informasjonen som du har bruk for online. Du kan investere via en handelsplattform hjemme i din egen stue, og det eneste du skal bruke for å komme i gang, er et startbeløp og internettforbindelse.