Finansleksikonet bruker cookies for å forbedre nettstedet. Finn ut mer her! 

 
                   

 


Absolutt kjøpekraftsparitet

 
Absolutt kjøpekraftsparitet

Hvis kjøpekraftsparitet (valutakurs) er lik 1, da er du indifferent til hvor du handler, for det er like dyrt hjemme som ute. I slike situasjoner har vi absolutt kjøpekraftsparitet.

Nærmere forklart.

Under absolutt kjøpekraftsparitet skal valutakursen tilpasse seg slik at prisnivået blir det samme i alle land (holder dårlig empirisk).

Med relativ kjøpekraftsparitet vil endringer i valutakurs kompensere for inflasjonsforskjeller mellom land (holder bedre empirisk).

Så for å sammenligne kjøpekraften i utlandet kontra hjemlandet, kan det være like nyttig å benytte seg av kalkulasjon for realvalutakurs.

Realvalutakurs

Kjøpekraftsparitet, kkp, purchasing power parity, ppp, den verdi av en valutakurs som svarer til forholdet mellom to pengeenheters innenlandske kjøpekraft.

To valutaer er i paritet hvis man for det samme beløp kan kjøpe den samme mengde varer og tjenester i de to landene.

Beregninger av pariteten foretas som regel i forbindelse med endringer i de to prisnivåene over tid. Hvis valutabetalingene i utgangspunktet er i rimelig balanse, og prisnivået i land A stiger sterkere enn i land B, vil pariteten stige. Verdien av valutaen i land A vil da synke, mens valutaen i land B vil stige.

Referanse: Universitetet i Oslo m.fl.