Finansleksikonet bruker cookies for å forbedre nettstedet. Finn ut mer her!


 
 
 

Dataspill og finans

Dataspill har fått en nye viktigere plass hos både unge og voksne, og mange påstår at dataspill har hjulpet dem med å mestre viktige ferdigheter. Flere snakker om at spilling har hjulpet dem til å finne venner, forbedret deres engelsk og at det har lært dem om ledelse og økonomi. Forskning har også vist at en kan tilegne seg egenskaper gjennom dataspill som kan komme til nytte i arbeidslivet
Dataspill er for mange barn en viktig del av deres oppvekst. De siste par årene har mange gått bort i fra synet om at spilling er for det meste er skadelig og det fokuseres mer på fordelene som kommer ved å spille dataspill. For eksempel kan spilling være med på å utvikle bedre kognitive og sosiale egenskaper, noe som kan være med på å forbedre deres mentale helse.

 

Bilde: Pexels

Økonomiske og pedagogiske fordeler ved å spille dataspill

Det finnes en rekke forskjellige spill som kan være med på å forbedre vår orientering, kognitive prosesser og til og med helse. En kjent psykolog, Christopher Ferguson, påstår at voldelige dataspill øker ikke vold, men egentlig forbedrer vår romlig orientering. En annen studie viser at dataspill gir oss fysisk og psykologisk terapi, distraksjon fra ubehag og forbedrer vår motoriske ferdigheter.
En av de første som har tatt opp pedagogiske fordeler av å spille dataspill var en professor i gamblingstudier ved Nottingham Trent Universitet, Dr. Griffiths. Noen av hans konklusjoner er at dataspill kan hjelpe barn med målsetting, utvikling av grunnleggende IT-ferdigheter og at dataspill fremmer utvikling i språk, matte, leseevne og sosiale ferdigheter.


Tenk på strategispill som StarCraft og Civilization. Man kan lære seg om strategi og allianser, til å planlegge og administrere begrensede ressurser og logistikk. Når man spiller et strategispill, må spilleren være fleksibel og bør være rask til å endre taktikk når noe uventet plutselig skjer, akkurat som i den virkelige verden.


I gamblingspill er det matte og statistikk som gjelder. Ved siden av reglene, må man vite alle detaljer som innsatskrav, bonuser og odds. På casino online må man kalkulere risiko og gevinst og ta viktige beslutninger med direkte konsekvenser. Å spille et et gambling-spill innebærer også å gjøre en rask analyse og ta raske beslutninger, med ufullstendig informasjon.


Football Manager og andre spill fra Sports Interactive gir oss viktige leksjoner innen ledelse og økonomi. Hvordan man kan selge spillere, investere i nye, unge og ukjente, og senere tjene penger på dem, er bare noen av de mange leksjoner man kan få ut i fra spillet.
Det er med andre ord mange fordeler ved videospill som kan hjelpe til med å skjerpe oss i ungdomsår og så lenge forbruket er moderat, er det lite sannsynlig at barn opplever bivirkninger. Dataspill utvikler hjernene våre på samme måte som pianospilling, vandring i London-gatene eller boklesing gjør. Og ikke minst utløser de vår belønningsmekanisme på en hel spesiell måte noe som gir oss en lekeglede, motivasjon og vilje til å bli bedre. Og det er en verdi i seg selv.